English (pdf)
Deutsch (pdf)


Gammelgården från början av 1800-talet är en orörd miljö med mycket välbevarade interiörer och måleri. Bland vackra väggmålningar, möbler och konstfullt utsirade föremål känns stämningen av en värld så olik vår egen.
En textil skatt är klädkammaren med plagg och andra föremål från tre släktled.

Gården byggdes på med en våning på 1830-talet och fick bl.a. en festsal.
Salen dekorerades med vackra väggmålningar av Bäck Anders Hansson från Rättvik. Eleganta schablonmålningar finns i flera av rummen. Gården pryds av en magnifik bröllopsport, mästerligt snidad och målad inför ett bröllop år 1821. Ombyggnaderna på gården visar att de borgerliga idealen påverkade folket även i denna avlägsna skogstrakt. Redan på 1850-talet satte man upp tryckta papperstapeter.

Bilden visar den s.k. prästkammaren, där prästen fick övernatta när han en gång om året kom till trakten. Han stannade i flera dagar, då det var många dop, vigslar, begravningar och husförhör som skulle ombesörjas. Varje år firas prästhelg i Fågelsjö, en folkfest där prästen lämnar byn i lövad båt under salut.
Det stora köket domineras av en stor öppen spis, för matlagning, ljus och värme. Här samlades familjen för att äta och umgås. Överallt finns föremål som lämnades kvar på sina hyllor och krokar, från bestick och husgeråd till handsmidda bössor som tillverkades i den egna smedjan.
Bössor och verktyg från Fågelsjö var på sin tid berömda för sin höga kvalitet.
Allt bär vittnesbörd om stor hantverksskicklighet och fantasi.
 

Fågelsjö Gammelgård Bortom Åa • 827 70 LOOS • 0657-300 30 • info@fagelsjo.nu 

Fågelsjö hästen